Nieuw nu ook een Zeevissers top 10...klik hier Nieuw nu ook een Zeevissers top 10...klik hier Nieuw nu ook een Zeevissers top 10...klik hierEnglish versionClick Here to Visit!Nedstat Basic - Free web site statistics

Een vruchtbaar weekje in Frankrijk

3 september 2005,

Eindelijk was het dan zover. Op vakantie naar Frankrijk om te gaan karpervissen in Achun. Karpervissen in Frankrijk was voor mij op dat moment een fenomeen wat ik niet kende. Wel veel over gehoord maar mijn zoon had me zover gekregen om eens die kant op te gaan. Een wens van hem hadden mijn vrouw, Ellen, en ik voor hem vervult. Zijn vriendin ging ook mee dus met zijn vieren op pad. Om 6.00 uur de auto en aanhanger geladen en begonnen we aan de reis van ongeveer 8.00 uur. We gingen niet over de tolwegen maar maakten er gelijk een beetje toeristische vakantie van. Mijn zoon zou voor pallets zorgen en ik voor boilies. Helaas de pallets waren erbij ingeschoten dus alleen 2,5 kilo visboilies bij ons. Verder had ik alles bij me behalve de stretcher want bij het reisbureau hadden ze verteld dat nachtvissen beperkt mogelijk was. Na 9 uur reizen kwamen we op de locatie aan. Het was rond de 30 graden en we waren blij uit te kunnen stappen en zijn eerst even iets gaan drinken en hebben gelijk maar genoten van de natuur en het mooie viswater. Om 16.45 zijn we de auto uit gaan pakken en hebben we de visspullen aan de waterkant neergezet. Onze buurman, Ferry, deed dit ook en ging ook nog zijn tent opzetten. Bij hem geïnformeerd met betrekking tot het nachtvissen en deze zei dat het geen probleem was. Terwijl we de spullen aan het uitpakken waren sprongen de karpers vrolijk boven het water uit. Wat een mooi water zeiden mijn zoon en ik tegen elkaar en terwijl we de hengels uitpakten keken we allebei regelmatig even naar het water want de plonzen waren niet misselijk. Na dat alles stond zijn we eerst even gaan eten bij het huisje aan de overkant van onze stek. Daar zaten de vrouwen, die ondertussen de bagage hadden uitgepakt te genieten van een drankje in de volle zon. Na met zijn vieren wat gegeten en gedronken te hebben zijn we de hengels uit gaan gooien. We wilden blijven nachtvissen maar ik viel in slaap en ben halverwege de nacht naar het huisje gegaan. Ik was moe van het rijden en in mijn visstoel slapen lukte niet echt. De volgende dag om 8.30 uur liep ik weer naar de visstek en hoorde dat er ’s nachts nogal het een en ander was gevangen. Mijn zoon had inmiddels kennis gemaakt met Ferry want samen hadden ze elkaar geholpen bij het scheppen van de karpers. Wij zaten single te vissen want voer hadden we niet en de boilies moesten we tot maandag mee doen. Maar de karpers hadden toch aardig hun best gedaan en de eerste 2 waren gevangen. Ook Ferry had er 2 gevangen die wel voerde. Ik blij dat het singel ook ging. Op zondag vingen we niet echt veel maar dat was het algemene beeld bij alle vissers. Het was inmiddels 37 graden geworden.
Ferry en zijn vriendin, Syb, besloten even een duik te gaan nemen in het zwembad. Maar op het moment dat zij weg wilden lopen kreeg Ferry een terugzwemmer. In een reflex sloeg hij aan en zag een grote boeggolf van rechts naar links gaan. Na een gevecht van ongeveer 15 minuten lag er een mooie spiegel van net geen 30 pond op de mat.
Op zondagavond bleef ik met Ellen in de tent slapen. Kamperen vind zij leuk maar vissen deed haar niets. Eerst hadden we nog gezellig met Ferry, een pilsje bij de tent gedronken. Dit was het begin van de kennismaking met de buren.
Hij was hier al vaker geweest en vertelde ons zijn ervaring van 2004. Dit klonk erg goed en we waren benieuwd wat deze week ons ging brengen. Om 4.00 uur ging de pieper en ik kon mijn eerste Franse nachtelijke dril starten. Ellen werd ook wakker en pakte het schepnet. En we haalden samen de karper binnen. Het was een 8 ponder dus niet echt groot voor Franse begrippen. Ze was wel heel trots dat ze met het schepnet had geholpen en dat het nog goed was afgelopen ook. We gingen weer slapen en om 6.00 uur werd ik wakker van een hoop geknor. Dit waren geen karpers maar wilde zwijnen die achter ons aan de waterkant liepen. Ik hoorde ze nog weg rennen maar heb ze de gehele week niet gezien. Om 9.30 uur ging Ellen naar het huisje om koffie te zetten en zat ik even te genieten van de rust die er is in Achun. Maar de rust werd snel verstoord door mijn pieper en jawel hoor een leuke beet. Toen ik stond te drillen kwam Ferry even kijken en had al snel door dit is niet echt een kleintje. Hij heeft de karper geschept. Het was een mooie schub van 26 pond. Hierna ben ik naar het huisje gegaan voor een bak koffie en even lekker douchen. Ook moesten we naar een viswinkel op zoek voor bolies en voer. Mijn zoon was inmiddels naar de visplek gegaan en ik ging met Ellen op jacht naar visvoer en bolies. Waarom op jacht, nu er bleek al snel dat een viswinkel in de buurt niet bestond. Na heel wat vragen kwamen we in een supermarkt uit genaamd Atac!! We hadden zoiets van het zal wel en zijn maar gelijk de dagelijkse boodschappen gaan doen. In de supermarkt liepen we tegen een stelling van 2 bij 2 aan met visspullen. Voor het merendeels voor witvis maar in een hoekje lagen 2 soorten bolies, oranje en rode van 20 mm. Een paar kilo aardbeienbolies meegenomen, hadden we in ieder geval iets. Terug in Achun naar de visplek en jawel de bolies werkte want al snel werd de er een vis van 22 pond mee gevangen.
Niet lang hierna kreeg Ferry wederom een terugzwemmer. Na het lopen van een halve marathon kon hij eindelijk aanslaan. Wederom zag hij een grote boeggolf van links naar rechts over het meer trekken. De karper nam vervolgens het rit aan en nam tientallen meters lijn van zijn spoel mee. Langzaam aan weet Ferry het gevaarte naar de kant te slepen, maar zo snel geef deze karper zich niet gewonen en gaat er wederom met zijn lijn vandoor. Eindelijk, na ongeveer 20 minuten hard werken (jaja je krijgt het niet voor niks) verschijnt er een giga karper aan de oppervlakte. Een schitterende ronde spiegel van 35 pond.
Vannacht bleef mijn zoon met zijn vriendin slapen en Ferry en Syb zouden ook blijven slapen. Voor het slapen gaan nog even met zijn zessen wat gedronken en was de kennismaking compleet. Ellen is naar het huisje gegaan om daar lekker in bed te kruipen. Achteraf de verstandigste van ons allemaal want het begon flink te regenen. Ik ben ook vertrokken en Syb is ook naar huis gegaan. De dagen erna hebben we nog heel wat vis gevangen en de meeste boven de 20 pond.
Op donderdagavond ging ik na het eten terug en gooide mijn hengels uit en binnen 5 minuten had ik een flinke run. Mijn hengel krom en mijn molen kon het niet aan. Deze waren overigens te licht voor dit grote werk en al snel versleten van de vele vissen. Ik was aan het drillen en Ferry kwam weer eens kijken want dit was toch echt flink werken. Ferry zei via de porto al tegen Syb daar zit ik al heel de week op te wachten. Na ruim een half uur kwam de karper dicht aan de kant en zagen we dat ik hem in zijn staart had. We dachten eerst aan een flinke 30 ponder maar door dat ik hem aan zijn staart had kon de karper lekker vechten. Een maal op de kant bleek het toch nog een 28 ponder te zijn. (zie foto) De rest van de avond niets meer gevangen. Ferry legde ondertussen uit hoe het komt dat ik de Karper aan zijn staart had.
Ook is er veel over technieken gepraat en daar weet Ferry erg veel van.
Vrijdag ben ik om 12 uur begonnen met opruimen zodat ik ’s middags met Ellen de stad onveilig kon gaan maken. Ferry en Syb zijn achtergebleven. Die middag heeft Ferry nog 10 runs gehad waarvan hij er 8 heeft kunnen realiseren.
De laatste avond is met een barbecue afgesloten. Zaterdagochtend voor het vertrek hebben Ellen en ik gelijk geboekt voor volgend jaar. We gaan dan weer de eerste week van september maar dan iets beter voorbereid.
Onze eerste visvakantie in Frankrijk maar absoluut niet de laatste. Wat een mooie stek midden in de natuur echt tot rust komen buiten het geknor in de nachtelijke uren.
Inmiddels nieuwe molens gekocht want dat was wel nodig na deze week.
Ondanks de schitterende week er nog iets moois aan over gehouden dan alleen herinneringen, foto’s en vrienden.
In april ga ik met Ferry aan een koppelwedstrijd (Plashuis) mee doen met nog negen koppels en zal daar dan zeker een verslag van schrijven.
Groetjes Ben en Ellen

Eric bij deze een verhaaltje van mij (Syb)
Na een week flaneren over de boulevard van Port Camarque was het tijd om te vertrekken richting het noorden voor een visvakantie in Achun.
Voor aanvang van deze vakantie was ik door mijn vriend, Ferry, al redelijk gedrild. In theorie wist ik dus wat ik moest doen als de nood aan de man zou komen. Op de laatste dag van onze vakantie moest ik er toch aan gaan geloven. Rustig liggend op mijn bedchair genietend van een boek van Nicci French ging een van de piepers van Ferry zijn hengels af. Ferry slaat aan en begint de vis te drillen. Niet heel veel later hoor ik nogmaals een pieper afgaan. Ik reageer hier niet echt op omdat ik in de veronderstelling was dat het de hengel was waarmee Ferry in de weer was. Het lot besliste echter anders. Nu moest ik toch echt aan de bak. Als de wiedeweer trek ik een shirt aan en pak de desbetreffende hengel van de rotpot. Ik sla aan en draai de spoel langzaam een stukje dicht. Heel voorzichtig begin ik een beetje met de karper te spelen en staan Ferry en ik zij aan zij te drillen. Volgens Ferry “de droom van elke karpervisser”!!! Na een gevecht van 10 minuten ligt er een mooie karper op de mat van 19 pond. Mijn pr. Als een volleerd karpervisser til ik de karper op zodat Ferry een mooie foto kan schieten. Tevreden laat ik de karper enkele minuten later weer in het water zakken en zie hem langzaam in het niets verdwijnen. Waarna ik mijn shirt weer uittrek en mij wederom verdiep in het laatste hoofdstuk van mijn boek. Syb en ik Hebben in totaal 49 runs gehad waarvan wij er 12 heeft verspeeld.
Van de 37 gevangen vissen waren er 13 vissen van boven de 20 pond.Wat kan vakantie toch mooi zijn.

Groetjes Ferry en Sybilla